DA
Log ud | Opret en konto | Log på Kommercielle gulvløsninger Hjem

Eg er første valg til parket og whisky

7. december 2015

Hvordan kan det være, at man bruger samme træsort til lagring af vin og whisky og til fremstilling af de mest populære gulve? Forklaringen ligger både i tradition og funktion.

Eg har været vin- og whiskyproducenters foretrukne træsort til lagring af deres ædle drikke gennem 2.000 år. I dag er der endda nedfældet i skotsk lov, at der netop skal være eg i fadene, for at drikken kan kaldes whisky. Og fordi egetræ giver så meget smag til vinen, er man i nogle dele af verden begyndt at lagre vinen på stålfade, hvor man tilsætter egestave for at opnå den samme virkning med lavere omkostninger.

Egetræsfad – holdbart og slidstærkt

Skotsk whisky lagres normalt på brugte sherry- eller bourbonfade, i det mindste i en periode under lagringen. Amerikansk bourbon lagres i modsætning hertil altid på nye egetræsfade, og derfor sælges de amerikanske fade til producenter af andre drikkevarer, såsom skotsk whisky.

Det er ikke helt klarlagt, hvorfor man begyndte at bruge eg, men sandsynligvis skyldes det en god og stabil adgang til egetræ. Det mest sandsynlige er, at man har prøvet sig frem og fundet, at egens smagspåvirkning var positiv. Et egetræsfad er også holdbart og slidstærkt. Det er ikke ualmindeligt, at det samme fad bliver brugt i op til 100 år til lagring af forskellige drikke.

Eg – en populær gulvtype i Skandinavien

Eg er også den mest populære gulvtype i Skandinavien, uanset om man vælger lamelparket, massivt træ eller finérgulv. Eg passer som træsort godt til den skandinaviske boligindretningsstil og kan varieres i det uendelige med forskellige indfarvninger og behandlinger.

Desuden er der god adgang til eg i vores del af verden. I Skandinavien skyldes det i nogen grad af den svenske konge Gustav Vasa. I hans tid i 1500-tallet blev krigsskibe fremstillet af egetræ. Derfor beordrede han store beplantninger med denne træsort, hvilket man har glæde af den dag i dag. Eg er et modstandsdygtigt og mellemsejt tømmer, der både er hårdt og forholdsvis tungt. Det har længe været populært til for eksempel møbler og både, fordi træet kan modstå barske miljøer.

Eg er også en holdbar og slidstærk træsort, som egner sig perfekt til gulve. Egeparkettets styrke i kombination med Pergos parketkonstruktion og patenterede overfladebehandling gør det desuden perfekt at kombinere med vin og whisky.


Del denne artikel