Gulvets historie – fra sten i hulen til laminat under sofaen

Gulvets historie – fra sten i hulen til laminat under sofaen

Hvad er egentlig et gulv? Meget tidligt var det stenene i hulen og det sammentrampede ler i hytten. Vores gulv var det, vi gik på.

Langsomt udviklede menneskeheden sig – og sammen med den vores gulve. Hjemmene fik plankegulve og slebne stengulve. I 1700-tallets herregårde, både i Skandinavien og resten af Europa, begyndte man at male trægulvene med linoliefarver. Ubehandlede trægulve, som skulle skures, fandt man i almindelige menneskers hjem helt ind i 1900-tallet. Parketgulve går måske så langt tilbage som middelalderen. I finere huse var det populært at sætte parket med sildebensmønster eller andre mere komplicerede mønstre.

Både sten og træ er stadig populære materialer i vores boliger, ikke mindst i Skandinavien, men i dag er der også meget andet at vælge imellem.

Udviklingen tog fart i 1900-tallet

Linoleum blev allerede fremstillet tilbage i 1860'ernes England, men den store udvikling inden for gulvmaterialer kom først i 1900-tallet. Med den industrielle udvikling fik vi nu gulve i plast, gummi, tekstil og laminat.

I midten af 50'erne var gulvmarkedet domineret af træ og linoleum. Årsagen var ganske enkelt, at det var de valgmuligheder, der fandtes dengang. Linoleum var dog allerede på vej tilbage, og i stedet var der stigende interesse for gulve af plastmaterialer. Tekstilgulve blev også mere og mere populære.

Laminatgulve revolutionerede markedet

I 1977 kom ideen til laminatgulvet, som skulle komme til at revolutionere gulvmarkedet. Produktet blev introduceret i 1979 som et gulv, der ikke kun var beregnet til boliger, men som også kunne klare belastningerne i kommercielle miljøer. Med den udvikling af kvalitet og design, der er sket siden 1977, kan det i dag være svært at se forskel på et trægulv og et laminatgulv. Også massive parketgulve er i dag i stor udstrækning blevet erstattet af lamel- og laminatgulve.

Hvilke gulve er populære i dag?

I begyndelsen af 00'erne var der en tydelig fremgang for træ- og laminatgulve på bekostning af plast, tekstiler og andre materialer. I dag ser man også en stærk industriel tendens, hvor beton har en fremtrædende plads.

Med Pergos nye kollektion af vinylgulve, som til en vis grad er et plastmateriale, kan vi også konstatere, at vi oplever en "revinylution". Vinylgulvet er i dag ikke bare pænt, men har også et naturligt udtryk i både udseende og oplevelse – og det er fortsat et slidstærkt gulv, der kan modstå mange prøvelser.

Vil du have mere at vide om gulvets udvikling og historie, så anbefaler vi denne artikel fra Örebro Universitet.

A Visual History of Flooring Across The World

From Visually.

Find en forhandler > By eller postnummer |
Relaterede artikler
02-06-2016
Top