DA
Log ud | Opret en konto | Log på Kommercielle gulvløsninger Hjem

Lægning af laminatgulve - Hvor skal du starte

Start på den rigtige måde for at gøre arbejdet med at lægge laminatgulvet, så let som muligt. Derved sparer du tid og materialer på lang sigt.

Det er slet ikke så svært at lægge Pergo laminatgulve, men inden du starter, bør du sikre, at du har forberedt alt korrekt. For alt hvad du skal gøre, er at følge disse enkle trin.

  Du skal bruge følgende:
 • Skærekniv
 • Smigvinkel
 • Lommeregner
 • Målebånd
 • Stiksav

 • Blyant
 • Afstandsstykker
 • Hammer
 • Slagklods
 • Fladt koben

1. Mål rummet

Det første du skal gøre, er at måle rummet. Derved undgår du spild og sikrer, at du ikke ender med at skulle arbejde med små, smalle stykker til sidst, hvilket ville gøre gulvet mindre attraktivt og mindre stabilt. Mål rummets bredde og del det med plankernes bredde. På denne måde finder du ud af, hvor mange hele planker du skal bruge. Del derefter den resterende måling mellem to planker, som du lægger i kanten i hver side af rummet. Dette giver det mest stabile og pæneste slutresultat.

2. Gør gulvet lige

Mål derefter, hvor du vil lægge de hele planker på gulvet og sæt et søm ved endepunktet i begge sider af rummet. Bind et stykke snor mellem sømmene for at skabe en linje, der tydeligt markerer hvordan plankerne bør ligge. Gulvet er nu med sikkerhed lige. Lav også en markering på væggen, som et supplement til snoren. Derved vil du altid have et referencepunkt for, hvor de hele planker bør starte og slutte.

Når du har målt rummet, kan du åbne pakken med plankerne. Skær dem op i siderne for minimere risikoen for at beskadige nogle af plankerne. Læs vejledningen grundigt, og så er du klar til at gå i gang med at lægge gulvet.

3. Tilpas efter skævheder

Vægge er sjældent hele lige, hvilket betyder, at der er en stor risiko for, at gulvet bliver skævt, hvis du starter med at lægge den første planke direkte mod væggen. Som tidligere nævnt bør du anbringe de afkortede planker ved kanten i hver side i stedet for. Du kan tilpasse dem efter væggens skævheder. Men start med de hele planker fra det punkt, du målte. Anbring afstandsstykker på enderne mod væggen, så gulvet får plads til at udvide sig lidt, når rummets luftfugtighed ændrer sig. Efter cirka tre rækker kan du arbejde direkte fra gulvet og måle på basis af de planker, der allerede er lagt. Derved får du bedre kontrol og sparer kroppen fra belastning.

Hvis du har skæve vægge, skal du også bruge en smigvinkel til at måle vinklen. Du bør bruge en fin savklinge til at save plankerne og anbringe dem, så du kan save så tæt som muligt på støttefladen. Derved opnås et renere, finere snit.

4. Spar materiale

For at spare materialer og for at variere inddelingernes placering mellem plankerne, skal du bruge de reststykker, du savede af den sidste planke i den forrige række. Men der bør være mindst 30 cm mellem inddelingerne i to tilstødende rækker planker.

5. Del den sidste planke på langs

Når du har lagt tre rækker, kan du vende tilbage og lægge den planke, der er delt på langs og skal anbringes ved kanten tættest på væggen. Der findes en nem måde til at markere savlinjen, så den følger væggens vinkel eller kurve. Anbring den planke, du vil save i, ovenpå den første hele planke, du har lagt. Tag derefter et lille stykke fra en anden planke og brug det til at måle. Læg nu en blyant på siden af stykket, og anbring den anden ende mod væggen. Træk det langs væggen, idet du tegner en linje på den planke, du skal save i. Denne linje vil følge linjen på væggen. For at komme tættere med blyanten, kan du skære et hul i kanten af målestykket, så spidsen af blyanten danner en nøjagtig vinkel med kanten.

Brug derpå en stiksav med en fin klinge til at save planken, og klik den på plads i det lagte gulv. Bank den på plads med et fladt koben, når du har anbragt afstandsstykker mod væggen.