Match tapeterne med gulvet, og giv rummet karakter

Match tapeterne med gulvet, og giv rummet karakter

Når et helt rum skal laves om, er der altid flere beslutninger, der skal tages, end man regnede med. Hvor skal stikkontakterne sidde, hvilket gulv skal man vælge, hvilke fodpaneler skal der være, og hvordan skal man møblere … Valget af tapet eller farver på væggene er ofte noget af det første, man overvejer. Ligesom med gulve kan det godt tage et stykke tid at beslutte sig – man vil jo gerne undgå at skulle male eller tapetsere igen om få år.

Farverne skaber rummet

Ved bevidst at vælge en bestemt farve kan du gør et lille rum større eller mindre, end det egentlig er. Selvom arealet er det samme, ændres vores opfattelse af rummet. Du kan også få et rum til at virke mindre, varmere, koldere, dybere eller længere ved at lege med farvevalget på gulve, vægge og loft.

Her er der en meget enkel grundregel. Lyse farver gør rummet større, mens mørke farver gør det mindre. Når det kommer til gulve, kan man sige, at et lyst gulv giver et mere luftigt rum, der opleves som større. Det får også et ret og tidløst udtryk. Mørke gulve er perfekte til at skabe kontrast til lyse vægge. For mange mørke farver kan dog virke trist. Hvis du holder dig til et mørk gulv kombineret med lyse vægge og et lyst loft, vil rummet blive oplevet som større både i bredde og højde. Hvis du i stedet vælger både et mørkt gulv og et mørkt loft, vil rummet stadig virke bredere, men loftshøjden vil virke lavere. Ligeledes kan en mørk motivvæg bagest i rummet give en oplevelse af, at rummet er mindre, end det egentlig er.

Lyse vægge giver plads til farver

Hvis du gerne vil gøre det nemt for dig selv, så giv væggene lyse farver med maling eller tapet. Det vil få rummet til at vokse, uanset om du lægger et lyst eller mørkt gulv. Det gør også rummet lettere at møblere. Ensfarvede og lyse vægge giver betydeligt mere plads til at lege med møblernes stoffer og mønstre.

Men der er ingen regler uden undtagelser. Et rum skal ikke nødvendigvis tvinges til at virke stort – et lille og mørkt rum kan også være hyggeligt.

Find en forhandler > By eller postnummer |
Relaterede artikler
01-12-2015
10-07-2017
Top