Go to content Go to search

Det hele starter med gulvet

Idéer og inspiration fra en indretningsarkitekt
billede af pella hedeby

Pella Hedeby

Vi satte os sammen med den svenske indretningsarkitekt og stylist Pella Hedeby for at få tips til, hvad du skal tænke på, når du indretter dit hjem. Pella har stor erfaring med at indrette private hjem og erhvervslokaler, og hun brænder for, hvilke materialer du skal vælge, og alt andet vedrørende indretning, lige fra gulvbelægning til farvekombinationer.

Hvad skal du først og fremmest tænke på, når du indretter dit hjem?

De grundlæggende elementer er afgørende. Hvis du har gennemtænkte materialevalg, der følger et gennemgående tema i dit hjem, så har du en god base for den måde, du indretter på. "Enkelhed er en dyd" er måske et lidt rigelig brugt udtryk, men det er jo sandt. Tænk meget over, hvad du tilføjer. Ofte skal der ikke meget til for at skabe den hjemlige følelse. Færre "ting" gør det nemmere at holde orden og nyde det, du har.

Hvad er fremtidens trends inden for farver og farvekombinationer?

Jeg har en tilbageholdende tilgang til trends. Uanset om det er farver, materialer eller ting. Ja, jeg kan godt blive inspireret af noget nyt, men jeg spørger altid mig selv, "Er det noget, jeg kan leve med over tid? Kunne jeg lide det her for 10 år siden, og vil jeg kunne lide det efter 10-20 år?"

collage med alle mulige forskellige strukturer og naturelementer

Når det er sagt, ser vi flere farver og mere munterhed mange steder i dag. Sammen med et minimalistisk, enkelt og nedtonet udtryk. Det er vigtigt at huske på, at vi alle er forskellige. Nogle mennesker har hele tiden brug for nye indtryk og masser af puls for at få energi. Jeg tilhører den gruppe, der opfatter selv den mindste skygge, fyldt med en lysstribe, en duft og en følelse af overfladen. Så jeg er nødt til at skalere ned og minimere ting for at opleve balance og harmoni.

I min verden sætter, materialer og teksturer tonen og følelsen i et rum. Så kan du arbejde med de mindre detaljer. Tone-i-tone eller miks dine favoritter. Som når du sammensætter en buket blomster og sætter former og farver sammen.

Vælg et gulv, der holder over tid
Pella Hedeby

Hvad skal du tænke på i forbindelse med gulvbelægning, hvis du vil give rummet ekstra plads?

Lysere nuancer giver dig en mere luftig fornemmelse.. Det er det samme, når du sætter farve på andre overflader. Det reflekterer lyset og giver dig en følelse af plads.

Er der nogen regler for, hvordan man kombinerer farver på gulve og vægge?

Når jeg indretter et nyt hjem eller renoverer helt fra bunden, er mit tip altid at starte med gulvet. Du lægger et gulv, så det holder længe, lidt længere end farven på væggene. Gulvet udgør en stor del af indretningen og fornemmelsen i rummet. Stilsansen er afstemt med gulvet, og valget af fodlister skal være i harmoni med arkitekturen. En god måde at sætte det hele sammen på er at lave et moodboard med eksempler på materialer, farver og inspirerende billeder.

brunt laminatgulv i sort køkken

Skal gulve i forskellige rum matche hinanden, eller skal jeg se hvert rum som unikt?

Jeg synes, det er rart at tænke holistisk og lade ét materiale være udgangspunktet overalt. Men forskellige rum har naturligvis forskellige funktionelle behov. Så jeg vil sige, at det bliver mere og mere almindeligt at blande forskellige typer gulve baseret på funktion og fokus på bæredygtighed.

Hvad er den største fejl, folk begår, når de skal vælge et nyt gulv?

Mange mennesker starter med farver og andre materialer og indretningsdetaljer, hvilket efterlader gulvet som et kompromis. Jeg foreslår, at du vender det på hovedet. Det vigtigste er at vælge et gulv, der holder over tid. Det er dyrt og tidskrævende at udskifte et gulv, så vælg omhyggeligt dét, der er udgangspunktet i dit hjem.

mørkebrunt laminatgulv i gangen med store vinduer

Har du nogen tanker om at blande forskellige træsorter på gulve og møbler?

I stedet for at blande forskellige typer trægulve ville jeg mikse og matche forskellige typer træ på gulve med andre møbler. F.eks. er det rart at mikse møbler og interiørdetaljer med en vintage patina, der står i kontrast til materialevalget. Jeg tror, at naturlige materialevalg altid er velkomne elementer, der giver en ægte følelse i ethvert hjem. Hvis der er en "regel", er det bedre, at det er en komplet, naturlig kontrast end noget, der smelter sammen – men ikke helt. Her kan du skabe balance i følelsen af, at hvis et gulv optager masser af plads, kan du tilføje noget for at afbalancere det. Som f.eks. at tilføje et tæppe og derefter møblere med træmøbler. Eller arbejde med træ i mindre detaljer, f.eks. en knagerække, en træskål eller rammerne rundt omkring i rummet, kunst på væggen....

nærbillede af beige laminatgulv i stuen