Go to content Go to search

Sådan monterer du fodlister eller paneler

Når du er færdig med at lægge laminatgulvet, er det tid til at afslutte arbejdet ordentligt. Montering af paneler giver et attraktivt slutresultat og skjuler eventuelle mindre uregelmæssigheder i længden af plankerne mod væggen.

Du skal bruge følgende:

  • Silikonefugepistol
  • Smigvinkel
  • Hammer
  • Skovsav eller håndsav med en skærekasse
  • Limpistol

Du kan nu fjerne afstandsstykkerne, da de ikke længere er nødvendige. Derved opstår et lille mellemrum mellem plankerne og væggen, så gulvet har mulighed for at udvide sig en smule. Hvis der er risiko for at gulvet ofte bliver vådt, som f.eks. i et køkken eller andet rum, der kræver hyppig mopning, skal du gøre dette mellemrum vandtæt. Dette er nemt at gøre ved hjælp af PE-skum og afslutte med silikonemasse. Glat silikonen ud ved eksempelvis at køre din tommelfinger langs den stribe, du har lavet.

Mål rummet nøjagtigt

Det næste du skal gøre, når du starter på panelerne, er at måle rummet og dets vinkler. Det er let at gøre med et målebånd og en smigvinkel. Indstil derefter den vinkel, du målte på rundsaven og sav panelet i overensstemmelse med dette. Hvis væggene som standard har en 90 graders vinkel, vil savsnittet være 45 grader. Men da nogle huse har vægge, der kan være lidt skæve, bør du altid måle vinklen inden du saver. Tag intet for givet, specielt hvis du arbejder med et gammelt hus. For når det kommer til stykket, vil du gerne have at panelerne passer perfekt sammen.

Lim panelerne sammen først

En måde at sikre at vinklerne passer perfekt, er at lime dem sammen, inden de limes på væggen. Derved sikres, at de øverste kanter flugter, selvom gulvet er en anelse skævt. Det giver et pænere visuelt udtryk. Til den slags opgaver er det bedst at bruge lim, der tørrer hurtigt, da du bliver nødt til at presse plankerne sammen ved håndkraft. Du skal også huske, at lægge beskyttelsesafdækning ud under det område, hvor du arbejder, så der ikke kommer lim på det nylagte gulv.

Arbejd hurtigt uden at skyde genveje

Når du har sat panelerne sammen i et hjørne, skal du komme lim bagpå plankerne og presse dem mod væggen. Husk, at limen tørrer hurtigt, så prøv at arbejde hurtigt uden at skyde genveje. Hvis du får lim på hænderne, kan det nemt fjernes med acetone.

Hvis alt er korrekt opmålt, vil panelerne passe perfekt til rummet og vil danne en perfekt ramme om dit arbejde.

Få mere at vide:

Var denne artikel nyttig?
Hvordan kan vi forbedre artiklen?

Tak for din feedback!

Ups! Der gik noget galt.

Der opstod en ukendt fejl. Prøv igen. Hvis dette problem fortsætter, så kontakt os.